بیماری کپک سیاه گوجه فرنگی
Tomato black mold
بیماری کپک سیاه گوجه فرنگی به دلیل ایجاد زخم های عمیق در اطراف طوقه، به عنوان شانکر ساقه نیز معروف است. عامل این بیماری به بوته های گوجه فرنگی، سیب زمینی، بادمجان، فلفل و علف های هرز خانواده تاجریزی حمله می کند.
علائم بیماری:
علائم این بیماری روی تمام قسمت های هوایی بوته شامل برگ، میوه و ساقه قابل مشاهده است. به صورت معمول آلودگی میوه ها، از نزدیکی ناحیه گل آذین شروع می شود. علائم روی میوه به شکل لکه های تیره، دوایر متحدالمرکز همراه با بافت نمدی سیاه می باشد. نشانه بارز آلودگی برای شناسایی بیماری روی برگ ها، تشکیل لکه های دایره ای و متحدالمرکز با مرکز تیره رنگ هستند. با ادامه روند بیماری روی برگ، لکه ها گسترده تر شده و باعث زردی و بدفرمی آن ها می شود. علائم آلودگی روی برگ های پایینی بوته واضح تر هستند. علائم شانکر روی ساقه و نزدیک به طوقه گیاه به شکل زخم هایی فرو رفته، بیضوی شکل و در طول ساقه هستند. ممکن است در مراحل ابتدایی رشد، این لکه ها به صورت کامل گیاه را در بر گرفته و باعث ضعف و یا مرگ گیاه شوند.
عامل بیماری، نحوه انتشار و چرخه زیستی آن:
عامل این بیماری قارچAlternaria alternata
می باشد. مناسبترین شرایط برای گسترش بیماری آب و هوای گرم با محدوده
دمایی ٢۵ الی ٣۰ درجه سانتی گراد و وجود رطوبت در محیط است. زمستان گذرانی
عامل بیماری در بقایای به جای مانده از گیاهان در سطح خاک و روی میزبان
هایی مثل سیب زمینی و تاجریزی می باشد.
راه های پیشگیری و کنترل بیماری:
- حفظ تناوب دو تا سه ساله با گیاهان غیر میزبان
- جمع آوری بقایای گیاهی آلوده از سطح خاک
- مبارزه با علف های هرزی همچون تاجریزی، تاتوره و عروسک پشت پرده
- کاهش مصرف کودهای نیتروژنی
- کاهش رطوبت با تغییر زمان آبیاری یا استفاده از سیستم آبیاری قطره ای
- استفاده از بردوفیکس به شرح زیر:
- ضدعفونی بذور با بردوفیکس ١۰ در هزار
- ضدعفونی خاک با بردوفیکس ١۰ در هزار قبل از کاشت
- سم پاشی با بردوفیکس ۵ در هزار هنگام جوانه زنی و باز شدن اولین برگ ها
- سم پاشی با بردوفیکس ۵ در هزار بعد از ریزش گلبرگ ها
- تکرار سم پاشی با فواصل دو هفته یک بار با بردوفیکس ۵ در هزار